25 juni 2010 ~ 0 kommentarer

Vi visar hur man gör en kalkyl för bolån (bolånekalkyl)

En av de första sakerna man bör göra när man ska flytta, köpa bostad eller låna pengar till att köpa en bostad är att göra en bokalkyl. Det kan verka väldigt krångligt om man gör det första gången, men med hjälp av en smart webbtjänst, 5 minuters koncentration och vår hjälp ska vi här visa hur man gör en bolånekalkyl utan att få huvudvärk. :)

För att göra bolånekalkylen använder vi oss av en rätt smidig och enkel gratistjänst som heter smartkalkyl.se . Det är en webbtjänst som är kopplad mot flera olika banker och ger dig en snabb överblick över olika räntor påverkar din månads- och årskostnad.

Det smarta med deras tjänst är att man enkelt kan spara sina inställningar och få en länk man kan skicka till andra. Nedan visar vi steg för steg hur man använder deras tjänst, och om du vill se det färdiga exemplet kan du gå hit: http://www.smartkalkyl.se/br.aspx?id=928092814

1. Adressen är som sagt smartkalkyl.se, men stanna kvar här och läs klart först :)

2. Det första du behöver veta är hur mycket din drömbostad kostar. I vårt exempel har vi satt 2 miljoner kronor.  Fyll i ”2000000″ (eller det belopp du behöver låna) i fältet där det står ”Bostadsrättens pris”. Bocka i ”Beräknad(10%) så får du veta hur mycket kontantinsats du behöver.  Du kan även fylla i en egen kontantinsats men 10%-15% är standard.

3. Nu är det dags att välja hur räntan påverkar din lånekostnad. Jag har i mitt exempel valt Handelsbanken, som just nu har 1,98% ränta. Ett tips är att, när du är klar, ändra i detta fält för att se hur olika ränta styr din totala kostnad. Markera ”Egen vald ränta” och sätt 5% som standard för att se hur mycket det blir – När banken ger dig lånelöfte tittar de även på vad din totalkostnad blir (och om du kan betala den) om räntan blir upp till 5%.

I det här blogginlägget tänker jag inte gå in på vad skillnaden på topplån och bottenlån är, så i detta exempel lämnar vi det till 85/15 . Vill du läsa mer om topplån, bottenlån och deras skillnad kan du göra det i denna artikel ( http://www.boupplysningen.se/banker-och-bolan/topplan/ Länken öppnas i ett nytt fönster om du vill veta mer samtidigt som du läser här.)

4. Då var det dags att beräkna driftkostnaderna och hur hushållet ser ut. Jag har satt månadshyran (avgiften) till 3500:- / månad, och ställt in att vi är två personer i hushållet. Här beräknas även din hemförsäkring och elkostnad (automatiskt beroende på antal i hushållet.) Du kan naturligtvis ändra själv beroende på hur mycket el du förbrukar och vad din försäkring kostar.

Ett visst underhåll är även att räkna med, så jag har satt det till 500:- . Dessa kostnader kommer banken att ta hänsyn till, och även om det inte är mycket pengar så är det viktigt att ta med i beräkningen. För din egen del skulle du även här kunna fylla i 400:- i månaden i övriga kostnader för t ex bredband – men jag har valt att inte göra det.

5. Jaha, nu då? Nej, nu är vi klara! Nedan ser du en sammanfattning som visar vad din totala kostnad per månad blir. Jag kommer att, vid köp av en lägenhet som kostar 2 miljoner, 3,500:- per månad i avgift (och lite övriga driftkostnader) samt 200,000:- i kontantinsats att få en totalkostnad på 7512:- per månad.

Här ser du även hur mycket din totalkostnad blir efter skattereduktion av räntan. Så, totalt 6570:- /månad efter att jag fått tillbaka pengar.

Så, för att få upp mitt färdiga exempel kan du gå hit:

http://www.smartkalkyl.se/br.aspx?id=928092814

Relaterade ämnen:

  • lånelöfte kalkyl
  • bostadslån kalkyl
  • kalkyl bolån
  • lånekalkyl bolån
  • bolånekalkyl
  • hur mycket kan vi låna
  • hur mycket får vi låna
  • vad kostar det att låna 2 miljoner
  • låna 2 miljoner
  • bolån hur mycket får jag låna

Lämna en kommentar