25 juni 2010 ~ 0 kommentarer

Vanliga frågor om bolån!

Här kommer en kort guide med svar på några vanliga frågor om bolån. Har du en fråga kan du lämna en kommentar nedan.


Är ränta förhandlingsbar? Kan man verkligen förhandla räntan?

Svaret är både ja och nej. Det beror på vem du är och på vilken bank du pratar med. Men en sak är viktig att veta: Du kan INTE förlora någonting på det. De olika bankernas utlåningsregler och policys förändras då och då och det är därför viktigt att själv följa upp och kontakta din och andra banker för att vara säker på vad som gäller just nu. Med andra ord: Ett nej en gång kan vara ett ja nästa gång du frågar, någon gång i framtiden.

Några tips om du ska förhandla din boränta:

1. Kontakta flera banker och samla in information, vänd dig sedan till var och en en andra gång och berätta att du fått bättre ränta hos en annan bank (och spela alltså ut dem mot varandra.)

2. Var försiktig med vilket villkor du sedan får och hur länge ränterabatten du får gäller. Oftast får du ett slutdatum för när räntan (rabatten) du fått slutar gälla. Försök flytta fram så långt det bara går.

3.  Om du äger fonder, aktier eller har bra ekonomi för övrigt är det lättare att få ränterabatt.  Det hjälper att vara förmånskund i banken.

Måste jag ha alla mina lån i samma bank?

Nej, men det kan ge bättre villkor och förstärker möjligheten till en bra ränta.

Om jag köper hus – måste jag verkligen använda mig av en mäklare?  husköpet gå via en mäklare?

Nej, faktiskt inte. Men, banken kan faktiskt kräva att en mäklare ska förmedla köpet eftersom det krävs en värdering av fastigheten (som du naturligtvis även kan få externt, men det kostar ju också pengar.

Vad kostar lagfarten?

1,5% av köpeskillingen.

Vad är ett pantbrev och innebär det?
Pantbrev är ett avtal som ger banken en del av din fastighet som säkerhet (för ditt lån.). Kostnaden är 2%.

Vad innebär skattereduktion?
Skattereduktion är ett avdrag du kan göra för dina räntekostnader (30%.) Det innebär att du, om du betalat 10,000:- i ränta på ett år får tillbaka 3,000:-  Notera att du, vid ränta på över 100,000:- enbart får 21% ränta på beloppet ÖVER summan 100,000:- . Har du ränta på 110,000:- får du alltså 30% tillbaka på de första 100,000:- och sedan 21% tillbaka på de överstigande 10,000:-

OBS: Vi är inte din bank eller mäklare, så kom ihåg att alltid dubbelkolla information med dem innan du tar ekonomiska beslut.

Relaterade ämnen:

  • skattereduktion bolån
  • vad är skattereduktion
  • skattereduktion ränta
  • skatteavdrag bolån
  • skattereduktion lån
  • skattereduktion bostadslån
  • skattereduktion ränta bolån
  • bolån skattereduktion
  • vad menas med skattereduktion
  • ränterabatt bolån

Lämna en kommentar