07 juli 2010 ~ 0 kommentarer

Spartips #1 – Bli medveten om dina utgifter

Jag har gjort ett experiment med min privatekonomi.

I en månad skrev jag ner alla mina köp i en excelfil. Allt från en kaffe på stan för 19:- till kläder för 3200:- . Dessutom skrev jag ner om det var ett impulsköp (dvs. oplanerat inköp) och i vilken kategori utgiften hamnade.

Varför? För att förstå vart alla pengar egentligen tar vägen.

Har du någonsin haft den känslan? Då förstår du vad jag menar. Pengarna bara rinner iväg, och även om man vet på ett ungefär vart pengarna går skulle det bli ett intressant experiment att ta reda på exakt vad jag köpte och för hur mycket.

Hur mycket pengar går till take away-kaffe på en månad? Hur mycket spenderar man i snitt för lunch per dag? Sådana livsviktiga frågor skulle besvaras.

Men det visade sig också vara ett rätt bra sätt att bli medveten om utgifterna – vilket någonstans måste vara första steget till att börja spara pengar och få bättre koll på sin ekonomi.  Så, mitt tips är: Gör detta, en månad. Och skriv verkligen ner ALLT. Så här la jag upp min lista:

DATUM VAD UTGIFT KATEGORI IMPULS
01-mar Frukost 38 kr Frukost Nej
01-mar Lunch 80 kr Lunch Nej
01-mar Busskort 690 kr Resor Nej

Så där såg filen ut. En rad för varje utgift.  84 rader totalt under en månad. (Mer än jag trodde.).

Här är några exempel på vad jag lärde mig om min ekonomi under Mars 2010 (hyra ej med i beräkningen):)

 • 77:- per dag spenderades på lunch (dvs. under arbetsdagar.)
 • 48% av alla köp var impulsköp (köp som inte varit planerade och egentligen ”onödiga”. Typ gå in i en bokhandel och köpa en bok.)
 • 31% av alla utgifter gick till mat och dryck
 • 644:- gick till frukost
 • Min genomsnittliga utgift var, per köp, 232:-
 • Min största utgiftskategori var, tro det eller ej, presenter.
 • Min näst största utgiftskategori var kläder.
 • Jag åt på restaurang för 905:-
 • Snittutgiften för ett impulsköp var 247:- (Många bäckar små!?)
 • Snittutgiften för ett icke-impulsköp var 366:-

Hur tror du att din ekonomi skulle se ut?

Så, 48% var impulsköp. Det betyder alltså att jag skulle kunnat spara (åtminstone rent teoretiskt) hälften av alla utgifter om jag varit mer försiktig (eller snål?).  En annan slutsats blir onekligen att man tydligen är generösare än man tror eftersom den största utgiftskategorin faktiskt var presenter. En annan slutsats blir, tyvärr, att jag spenderar alldeles för mycket pengar på frukost på väg till jobbet. Så kan det gå när man sover en halvtimme extra istället för att gå upp och äta frukost.

Nu är det din tur: Skriv ner dina utgifter en månad och jag lovar att du kommer bli förvånad över vart dina pengar tar vägen. Det kommer också leda till att du, under månaden som går, börjar att vara mer och mer försiktig när du förstår vart pengarna tar vägen. Vilket kommer resultera i att du får en bättre ekonomi.

Relaterade ämnen:

 • excelfil privatekonomi
 • spartips blogg
 • bankers spartips
 • utgifter till en kaffee
 • spartips experiement
 • spartips
 • spar tips blogg
 • min utgifter
 • kategorier utgifter
 • experiment privatekonomi

Lämna en kommentar