26 juni 2010 ~ 0 kommentarer

Kan man få bolån trots betalningsanmärkningar?

En vanlig fråga väldigt många med betalningsanmärkningar undrar är om man kan få bolån trots betalningsanmärkning?

Det enkla svaret är: Fråga din bank. Eller en annan bank om din bank sagt nej.  Och se till att göra det på bankkontoret, mellan fyra ögon. Över internet kommer du få ett avslag, och förmodligen även i telefon. Så, tips 1) ta kontakt med din bank.

Tips 2) Banken bryr sig egentligen inte om dina betalningsanmärkningar. Inte egentligen. Det enda banken bryr sig om är hur säkert det är att de får tillbaka pengarna de lånat ut. Hur stor risk det är att låna pengar till dig.  Och, då är det naturligtvis flera faktorer som spelar in.

Har du en obetald mobilräkning som gick till kronofogden för 2 år sedan och som i dag är betald är det förmodligen större chans att du får låna än om du har 150,000:- i kreditkortskuld och ingen annan bostad som säkerhet.  Samma sak gäller din årsinkomst och om du lånar ensam eller med någon annan.

Så, var förberedd. Har du en gammal betalningsanmärkning som är betald på en lägre summa? Ladda upp med bevis på att du är en person som inte är riskfylld att låna till. Ta med anställningsbevis, en lönespecifikation, få en annan person att gå i borgen för dig eller låna pengar tillsammans med någon annan (som man oftast ändå gör om man är ett par som ska köpa bostad.) . Det kan hjälpa, men är ingen garanti.

Kom ihåg grundregeln: Banken bryr sig bara om säkerhet. Säkerhet att få tillbaka pengarna de ger dig. Och för att bedöma den tittar de på hur din ekonomi sett ut tidigare, hur den ser ut idag och hur den kommer se ut framöver. Och i värsta fall kan du alltid vänta tills betalningsanmärkningen har gått ut. ( Kreditupplysningsföretagen har vanligtvis kvar uppgifter på en privatperson i tre år efter den dag anmärkningen registrerades. ).

Och om du ändå inte får låna pengar? Det är faktiskt inte kört.

Räddningen blir i det läget banker och företag som specialiserar sig på att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkningar. Ett företag som jobbar med det är BlueStep. Så här skriver de själva om möjligheterna att låna pengar trots betalningsanmärkningar:

Har du också fått en betalningsanmärkning. Du är inte ensam. Över en halv miljon människor i Sverige har en eller flera betalningsanmärkningar. Om du har fått en betalningsanmärkning stannar den kvar tre år, trots att du har betalat den. Har du en eller flera betalningsanmärkningar är det i stort sett omöjligt att få bolån hos de traditionella bolåneinstituten.

På BlueStep accepterar vi dig trots betalningsanmärkningar. När vi kreditbedömer dig ser vi till din framtida betalningsförmåga och inte din betalningshistorik. Det som ligger bakom dig är av mindre betydelse anser vi. Har du råd att betala räntor och avgifter får du låna hos oss. Vi ger dig lån trots betalningsanmärkningar, oavsett hur många du har.

En riktigt bra lösning alltså om du inte får låna hos din ”vanliga” bank: Dock bör man vara medveten om att räntan blir något högre hos företag som BlueStep.   (Som du kan läsa mer om här ) För att sammanfatta:

1. Boka möte med din bank och försök få låna pengar av dem.

2. Går det inte, låna pengar av ett företag som är specialiserat på att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkningar. T ex BlueStep.

ANNONS

Relaterade ämnen:

  • bolån med betalningsanmärkning
  • bolån trots betalningsanmärkningar
  • bolån betalningsanmärkning
  • bolån trots betalningsanmärkning
  • bolån med betalningsanmärkningar
  • bostadslån med betalningsanmärkning
  • kan man få lån med betalningsanmärkning
  • köpa hus med betalningsanmärkning
  • huslån trots betalningsanmärkning
  • bostadslån trots betalningsanmärkning

Lämna en kommentar